MTB i KumlaIntresset kring mountainbike ökar i Sverige. I Kumla finns det tre stycken mountainbikeleder. Samtliga finns i Kvarntorps friluftsområde.

Alla tre mountainbikeleder startar vid parkeringen nedanför Kvarntorpshögen, där Kumla skidklubb håller till.

Kvarntorpsleden MTB 1
Hällabrottsleden MTB 2
Alaborgsleden MTB 3

Bredvid parkeringen finns det även en nybyggd teknikbana. Den ligger på samma plats som den gamla RC-banan låg. Den nya RC-banan ligger nu på andra sidan Kvarntorpshögen. Tack vare lederna och teknikbanan så ökar intresset för MTB i Kumla.

Teknikbana Kumla

MTB Kumla teknikbana

 

Kvarntorpsleden MTB 1

MTB Kumla

MTB 1 är en blå led det vill säga att svårighetsgraden är enkel. Ledens längd är 4 km. Leden börjar vid parkeringen och går ett varv runt högen. Leden passar bra för nybörjare. Både när det gäller svårighetsgraden samt längden på den. För en otränad cyklist så är denna MTB 1 perfekt att börja med. Börja med 1 varv sen 2 varv när konditionen kommer igång. Sedan kan man gå över till MTB 2. Cyklar man som nybörjare MTB 1 så tar ett varv cirka 15 minuter.

MTB Kumla 1

Hällabrottsleden MTB 2

MTB2

MTB 2 är också den en blå led det vill säga att svårighetsgraden är enkel. Ledens längd är 13 km. Leden börjar vid parkeringen. Svårighetsgraden är på denna led precis som MTB 1 enkel. Men denna led är drygt 1 mil (13 km) så det är ett stort steg med MTB 1. Så se till att du orka 3 varv på MTB 1 innan du ger dig ut i MTB 2.

Alaborgsleden MTB 3

MTB i Kumla 3

MTB 3 är en röd led det vill säga att svårighetsgraden är lite mer avancerad. Ledens längd är 18 km. Leden börjar vid parkeringen. MTB 3 är mer tekniskt krävande än de andra 2 lederna. Du kommer även behöva leda cykeln förbi 2 hinder (om du inte är grym på att tex hoppa över ett järnvägsspår med cykeln.) Se till att du har några mils cykling innan du testar på denna led.

MTB i Kumla 4

 

Samtliga leder är tydligt skyltade så det är inga problem att följa lederna. Det är väldigt varierande miljö som man passerar. Allt från stigar, grusvägar, asfalt, villaområden, industriområden och kalkbrott.