KvarntorpshögenBild från Sveriges Radio
Kvarntorpshögen är en märklig plats. Den är cirka 100 meter hög och ligger på Närkeslätten. Högen består av rester från oljeskifferindustrin som fanns i Kvarntorp under andra världskriget då det rådde oljebrist i Sverige.

Kvarntorpshögen är idag ett populärt turistmål både under sommaren och vintern. På vintern kan man åka skidor där och på sommaren kan man besöka Konst på hög, fika i toppstugan eller träna ben och kondition i den 427 trappsteg långa trappen som går upp till toppen.

Konst på hög är en konstutställning på toppen av Kvarntorpshögen och den har blivit utnämnd till Sveriges märkligaste besöksmål.

Gillar du att träna? Då kanske utmaningen Besegra Trappan är något för dig?

Du startar i botten av trappan och avverkar den till det översta trappsteget. Därefter håller du direkt till höger in på den lilla stigen och rundar sedan ”kyrkan” (konstverket ”Absit Omen”) för att sedan fortsätta via stigen upp till toppen. Du passerar toppen mellan den höga masten och konstverket Waaaall (en massa rivningsvirke som spikats ihop). Sedan fortsätter du via parkeringen och vidare ner på bilvägen. Sväng sedan vänster uppför den lilla backen mot naturgymmet. Då du är åter vid trappan har du avverkat ett varv (ca 1104 m).

Du skall sedan göra detta varv tio gånger i en följd (maxtiden är fem timmar) och när du har gjort det så har du ”besegrat trappan”. Läs mer om Besegra trappan.

Kvarntorp har även blivit populärt för mountainbikecyklister. I Kvarntorp finns det i dagsläget tre stycken MTB leder samt en teknikbana. Läs mer om MTB i Kumla.